onsdag den 16. september 2015

Korsmedergård i Tånum


Mandag den 14. september besøgte Randers Havekreds det økologiske landbrug Korsmedergaard i Tånum lidt vest for Randers.

Ejeren, Svend Erik Rasmussen, har drevet økologisk landbrug i Tånum siden 1996 og har i dag både økologisk gartneri, hønseri og gårdbutik.


Ca. 30 medlemmer af havekredsen trodsede vejrguderne, iførte sig gummistøvler og regntøj og blev vist om i den enorme 'køkkenhave'.
Frugthaven indeholder mange frugttræer og -buske - undtagen solbær, som hønsene, der går frit omkring i indhegningen, ikke kan lade være. Dog er der også observeret i høne i gang med at spise blommer fra træet-
Men hvorfor var der en høne i blommetræet? Jo såmænd fordi frugthaven også er en kæmpestor hønsegård. Korsmedergaards ca. 12-14.000 hønsedamer hygger sig nemlig udendørs og producerer tilsammen ca. 10.000 æg om dagen.
Indenfor i varmen fortalte ejeren under kaffen om, hvordan han efter at have dyrket traditionelt landbrug i mange år købte gården i Tånum og gik i gang med at dyrke økologisk.
I dag kan man købe økologisk frugt og grønt fra Korsmedergaard mange steder i Danmark, og gården leverer frugt til bl.a. økologiske marmelader og fremstiller deres egen æblemost.


Svend Erik fortalte også om sine dyrkningsmetoder I marken, hvor der dyrkes alskens grøntsager. Her holdes kålsommerfugle væk med net og afgrøderne roterer år efter år, så ikke jorden udpines. Det kommer blandt andet den mørkrøde grønkål, squash og hvidløg til gode. Foruden de mange meter jordbærrækker.
Og så et lille tip; det kan stadig nåes at så spinat og radiser i drivhuset for de der har lyst til at se det spire og gro også her i efteråret.
Da alle havde fået svar på deres spørgsmål, var der lejlighed til at handel i butikken, hvilket mange benyttede sig af.
Da medlemmerne forlod Tånum, regnede det om muligt endnu mere - og vi fik en klar fornemmelse af, at havesæsonen er ved at være forbi for i år,