torsdag den 8. oktober 2015

En aften i Plantorama

Onsdag den 7. oktober besøgte vi Plantorama i Randers. 

Her arbejder Mette især med planter til haven. Hun bor i Skive, men synes ikke, at den daglige transport på 2 x en time er noget at snakke om. 

Mette startede med at vise os rundt - især i den udendørs afdeling, der for tiden er domineret af stedsegrønne planter, der venter på at blive plantet ud i krukker rundt omkring i haverne og på altanerne. Det var dog svært ikke at blive fristet af alle de farvestrålende pakker med forårsløg og -knolde.


Mette fortalte, at samtidig med, at der gøres alt for at minimere plantespildet, får Plantorama i højsæsonen friske planter hjem op til fire gange om ugen - i denne tid hver uge.

I dag er det vigtigt, at planterne er indbydende, når kunderne skal vælge. Der er ikke mange, der tager en potte med en lille staude uden blomst, selv om vi plantenørder jo godt ved, at det i mange tilfælde er det bedste køb.

For tiden arbejder hun med at etablere bede, hvor opstammede småtræer kan stå uden af vælte samtidig med, at de præsenterer sig bedre for kunderne.En plante, der fangede vores opmærksomhed, er denne røde berberis, som vi alle kender. Og dog, denne har i modsætning til tidligere næsten ingen torne. Men som Mette påpegede: 'Den skal have et andet navn for rigtig at kunne sælge.' Men dejlig er den. Måske et julegaveønske?Når man besøger et stort plantecenter i begyndelsen af oktober, undrer man sig måske over, at der allerede er masser af julepynt. Men det tager to måneder, før det hele er stillet op, så det er nødvendigt at begynde i god tid.
Der er dog også flere mere afdæmpede tegn på, at julen nærmer sig.

Efter rundvisningen fik vi kaffe, hvorefter Mette viste os billeder fra og fortalte om sin tid i en hollandsk staudeplanteskole. Hun arbejdede der i 10 år, og det var spændende at høre, hvordan mange af de stauder, vi køber i danske planteskoler, bliver produceret.
Planteskolen i Holland eksporterer til hele verden, og især ved handel med USA er der meget strenge krav.

Et udpluk at Mettes billeder


Randers Havekreds siger tak til Mette og Plantorama for en udbytterig aften. Det er altid spændende at komme bag kulisserne.